top of page

Готвенето вкъщи е забавно и ако хората преоткрият домашната кухня, ще прекарват повече време заедно и ще се хранят по-здравословно.

Вкусни палачинки с чиа

Чиа е дар от природата, завещан ни от древните цивилизации, който можем да използваме мъдро в полза на здравето. Защо трябва да консумираме семена чиа всеки ден, научете от тук + още една рецепта с чиа - вкусен и здравословен десерт с чиа, ягоди и шоколад.

А сега нека споделя с вас рецептата ми за вкусни палачинки с чиа, идеални както за сутрешна и следобедна закуска, така и за десерт в комбинация със сладко, мед и орехи и др. А защо не и за вечеря, с любимата ви плънка - например от авокадо и сирене или пилешко с листа пресен спанак или рукола, полети със сос от синьо сирене? Сигурна съм, че всеки си има своя любим вариант.

Необходими продукти за около 15 броя:

  • 200 мл прясно мляко (може да замените прясното мляко с кокосово, ядково или друго),

  • 80 г брашно (можете да ползвате смес от различни брашна - царевично, пълнозърнесто, брашно от лимец и други),

  • 50 г пшенични или овесени трици,

  • 40 г сурови семена чиа(я),

  • 2 с.л. зехтин,

  • 2 средни яйца

Начин на приготвяне: В голяма купа смесете всички сухи съставки – пресятото брашно, трици и семената чиа. В отделна купа разбийте яйцата, след което внимателно добавете млякото. Прибавете и зехтина. Към получената смес, на малки порции, добавяйте от сместа със сухите съставки. Разбъркайте с дървена лъжица до еднородна консистенция. Оставете сместа да престои около 5-6 минути, за да може семена чиа леко да набъбнат и сгъстят сместа.

Междувременно загрейте тиган с незалепващо покритие. С помощта на салфетка, потопена в малко зехтин, претрийте добре тигана. Изсипете един супен черпак от сместа за палачинките и разпределете равномерно по целия тиган. За готовността на палачинката ще разберете, когато краищата ѝ започнат леко да се отделят от тигана, това е моментът, когато трябва да обърнете палачинката от другата страна.

Готовите палачинки поставяйте една върху друга. След като направите всички палачинки, е препоръчително да ги покриете с домакинско фолио и оставите за около 20-30 минути, за да омекнат и разгърнат ароматите си.

Сервирайте готовите палачинки с плънка по желание. Успешно се съчетават както със сладки, така и солени продукти. Да ви е сладко!

Archives:

Последни публикации

bottom of page