top of page

Готвенето вкъщи е забавно и ако хората преоткрият домашната кухня, ще прекарват повече време заедно и ще се хранят по-здравословно.

Спаначени кошнички с гъби и пилешко

Спанакът е една от най-полезните храни.

Уникални хранителни вещества: фолат, магнезий, калий

Ползи: 85 г готвен спанак съдържат 44 мкг фолат - около една пета от препоръчителната дневна доза. Ако приемате по 300 мкг от това изключително важно хранително вещество, ще понижите риска си от сърдечносъдови заболявания с 13%. 85 г топлинно обработен спанак осигуряват също и 290 мг калий (той регулира кръвното налягане).

Предлагам ви една по-различна идея за включване на спанака в нашето меню - Спаначени кошнички с гъби и пилешко. Освен че са чудесни на вкус, кошничките изглеждат и много ефектно!

Необходими продукти за 2 порции:

1-2 бр. пилешко филе

150 г спанак

200 г гъби

1 щипка мащерка

1 щипка черен пипер млян

1 ч.л. бакпулвер

1 яйчен жълтък

40 г краве масло (вкл. за тестото)

1 шепа боровинки

1 щипка сол

1 ч.л. кафява захар

150-200 г брашно

1 шепа пармезан

Начин на приготвяне:

За кошничките: Сухите съставки – брашното, бакпулвера и захарта пресейте в купа. Към тях добавете половината разстопено масло. Добавете и жълтъка и 1 с.л. вода.

Омесете меко и еластично тесто. Оформете на топка, увивйте с найлоново фолио и поставете в хладилник за около 20-30 минути.

Подгответе 4 форми за тарталети (или обикновени алуминиеви форми). От тестото откъснете малки парчета, които разточете на кръгове (или на квадратчета за падащ ефект), малко по-големи от формите.

Тестото се притиска с пръсти плътно по стените и дъното на формичките. Дъното на всяка оформена по този начин кошничка се надупчва леко с вилица.

Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до придобиване на лек златист цвят. Оставят се да изстинат за около 10 минути.

За плънката: В загрят тиган сложете останалото масло и задушете гъбите и пилешкото месо до златисто. Подправете сместа с малко черен пипер, мащерка и сол на вкус.

Почистените листа спанак подредете по вътрешните стени на кошничките (по 3-4 листа спанак на кошничка). Напълнете кошниците с плънката. Поръсете с пармезан и добавете малко боровинки. Бон апети!

Източник на хранителни вещества на спанака от книга: "30 Минути на Ден за Здраво Сърце", Reader's Digest

Archives:

Последни публикации

bottom of page