top of page

Готвенето вкъщи е забавно и ако хората преоткрият домашната кухня, ще прекарват повече време заедно и ще се хранят по-здравословно.

Пирожки с гъби и бекон

"Не е важно каква е къщата, важното е какви пироги пекат в нея" - гласи руската народна пословица. Наистина в Русия рядко се срещат домакини, които не пекат пироги. Това изкуство се предава от майка на дъщеря, от поколение на поколение.

В руската кухня има толкова много различни пироги, че трудно може да се изброят названията на всички: открити и закрити, малки и големи, кръгли и правоъгълни, печени и пържени, със и без мая. Всички те се приготвят с различни пълнежи.

Понякога дори при опитните домакини тестото за пирожките всеки път малко се различава. Процесът на приготвянето му е много сложен и зависи от много фактори: дали е прясна маята, какво е качеството на брашното, млякото, водата, каква е околната температура и т.н. Затова не се разстройвайте, ако вашите първи пирожки бързо станат корави или не са достатъчно пухкави. Главното е търпението и опитът, който ще придобиете още след първите самостоятелно приготвени пироги. А приготвянето на пирог по принцип винаги е тайнство. Толкова по-голяма е радостта на домакинята, когато той стане много сполучлив.

За да приготвите вкусни и добре изпечени изделия от тесто с мая, трябва преди всичко да се научите правилно да разрохквате тестото с маята и умело да ги съчетавате с пълнежа. Така, например, солените пълнежи от месо, риба, гъби не подхождат на сладко тесто и обратно - за сладките пълнежи не бива да се приготвя солено тесто.

При омесването на тестото, не добавяйте прекалено много брашно, за да не го втвърди. То трябва да бъде меко, пухкаво и леко.

И така, да се опитаме да приготвим тестото за пирожките.

Необходими продукти за тесто с мая:

  • 1 кг пшенично брашно или друго по желание

  • 1 1/2 чаши хладка вода

  • 1 водна чаша топло мляко

  • 1 ч. л. сол

  • 1 с. л. захар

  • 2 яйца, със стайна температура

  • 100 г краве масло (на парченца)

  • 25-30 г мая

В голям съд се сипва половината брашно, добавя се маята, размита в 1 1/2 чаши хладка вода, и се замесва тесто. Съдът се покрива с кърпа и се поставя на топло.

Когато след 1.5-2 часа квасът шупне, в него се добавят 2 яйца, 1 ч.л. сол и 1 с.л. захар, разтворени в чашата мляко. В съдът се сипва останалото брашно и всичко хубаво се размесва. Тестото се поставя върху набрашнен плот или маса, а върху него се поставя парченцата масло (100 г) и на ръка се размесва с тестото. Тестото се меси и удря, докато не престане да полепва по ръцете.

За да бъде тестото по-маслено, в него се слагат не 100, а 200 г масло.

Така измесеното тесто отново се поставя в съда, поръсва се с брашно и се оставя на шупне. След около 2 часа то е готово за по-нататъшната работа. Разрязва се на парчета, оформят се топки, които се посипват с брашно и се оставят да отлежат 10-15 минути.

Всяка топка се разточва на тънък лист. С помощта на чаша или друг кръгъл предмет се изрязват кръгчета, по средата на които се поставя по около 1-2 с.л. от предварително подготвената плънка. Краищата на пирожките се защипват със специален уред за пирожки или с вилица (ако нямате такъв уред).

Готовите пирожките се подреждат върху намазнена с масло тава или хартия за печене и се оставят да отлежат още 10-15 минути. След това всеки пирожок се намазва с яйце и се поръсва с смляно ленено семе, шарена сол или други подправки на вкус. Пирожките се пекат във фурна, загрята до 210С-220С до леко зачервяване на пирожките.

За пълнежа:

  • 150-200 г гъби кладница

  • 1/2 връзка пресен див чесън или лук

  • 1 с.л. зехтин

  • 100 г бекон

  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Пресните гъби се нарязват на парченца и се задушават в малко масло до омекване, захлупени в дълбок тиган. Поръсват се със сол и черен пипер, добавя се наситнения пресен див чесън или лук, разбърква се и се сваля от котлона. С тази плънка (охладена!) се пълнят пирожките.

Бон апети!

Източник рецепта: Книга "Руска трапеза" - В. Кавальов, Н. Могилни.

Archives:

Последни публикации

bottom of page