top of page

Готвенето вкъщи е забавно и ако хората преоткрият домашната кухня, ще прекарват повече време заедно и ще се хранят по-здравословно.

Шоколадово руло с крем от маскарпоне и малини


Превъзходната комбинация от шоколад и малини ще ви осигури двойна доза антиоксиданти. Този десерт е вкусен, но беден на мазнини, така че смело го хапвайте от време на време ;).

Продукти за 8-10 парчета: За блата: 3 яйца 75 г нерафинирана кафява тръстикова пудра захар 50 г брашно 25 г какао на прах За пълнежа: 125 г пресни малини или 70 г изцедени малини от сладко от малини 250 г нискомаслено крема сирене (маскарпоне) За поръсване: 1-2 с.л. бяла пудра захар Приготвяне: 30 минути плюс 30 минути за охлаждане Топлинна обработка: 7-10 минути Изберете тенджера, която е достатъчно широка, за да побере голяма огнеупорна купа. Сипете съвсем малко вода на дъното й. Оставете я да заври на висока температура. Загрейте фурната до 220С и застелете плитка тавичка с хартия за печене. Намалете котлона и поставете купата в тенджерата. Сипете вътре яйцата и захарта и ги разбърквайте 12-13 минути с помощта на ръчна бъркала, докато сместа се сгъсти и заприлича на мус. Извадете купата от тенджерата и бъркайте още 2 минути. Пресейте брашното и какаото и ги прибавете към яйчената смес (сипвайки ги с кръгови движения). Излейте сместа в предварително подготвената тавичка, разпределяйки я равномерно. Печете 7-10 минути, докато блатът се стегне, но при натиск пружинира. Веднага извадете пандишпана върху чист лист хартия за печене, внимателно отстранете хартията от блата и изрежете хрупкавите краища с помощта на назъбен нож. Напръскайте с вода, за да омекне. Навийте блата на руло откъм по-късата страна заедно с хартията за печене. Покрийте рулото с навлажнена домакинска кърпа. След това оставете рулото да изстине напълно 30 минути. За да приготвите пълнежа, с вилица намачкайте пресните малини в купа. Ако използвате сладко от малини, както направих аз поради липса на пресни такива, изцедете сока от сладкото, за да останат само малините. Добавете крема сиренето и разбъркайте. Похлупете и охлаждайте сместа, докато стане време да намажете сладкиша. Внимателно развийте изстиналия блат и отстранете хартията за печене. Намажете повърхността му с малиновия пълнеж и отново навийте рулото. Не се притеснявайте, ако се напука - в това се крие част от очарованието на този десерт. Поръсете с пудра захар и прехвърлете рулото в поднос или голяма плитка чиния. Препоръчително е рулото да престои няколко часа, покрито с фолио, в хладилник преди консумация. Преди да поднесете сладкиша, го нарежете на филийки с дълъг и тънък назъбен нож.

Да ви е сладко! В една порция: 187 ккал, 7 г мазнини, 3 г наситени мазнини, 121 мг холестерол, 96 мг натрий, 25 г въглехидрати, 1 г влакнини, 8 г белтъчини.

Archives:

Последни публикации

bottom of page