top of page

Готвенето вкъщи е забавно и ако хората преоткрият домашната кухня, ще прекарват повече време заедно и ще се хранят по-здравословно.

Ароматен зехтин с пресен розмарин

Пролет е! Навсякъде мирише на цъфнали цветя, дръвчета и зелени тревички, които така радват погледа, приканвайки ни да внесем малко свежест и пролетно настроение у дома...

Както знаем, кухнята е сърцето на всеки дом. Нека да внесем пролетно настроение в нашите сърца, като си приготвим този ароматен зехтин, овкусен с пресни клонки розмарин или други пресни билки по Ваш вкус.

Ще отнеме най-много пет минути да си го приготвите у дома, и разбира се, още около 10 дни, за да престои, преди да се насладите на резултата. Убедена съм, чакането си заслужава!

Това благоуханно масло ще даде нов вкус на любимите Ви ястия, както и може да послужи като елемент от декора Ви.

А защо пък да не разлеем ароматния зехтин в красиви малки бутилки и да ги подарим на приятели! Всеки би се зарадвал на нещо мъничко, но от сърце. Освен, че е много вкусен, той е и изключително полезен. Ароматът на растението значително подобрява паметта и подпомага дейностите на мозъка. Така че, подарявайки им тази малка бутилка, Вие, всъщност, им подарявате и здраве!

Ето и рецептата:

  • 2-3 клонки пресен розмарин

  • 250 мл зехтин, Extra Virgin

  • 5-6 зърна черен пипер

  • (по желание можете да добавите чесън и други)

Начин на приготвяне:

Стерилизирайте бутилката, в която ще съхранявате зехтина. Важно е тя да бъде напълно суха. Измийте и подсушете клонките розмарин. На дъното на бутилката сложете зрънцата черен пипер. Внимателно поставете клонките розмарин в бутилката. При необходимост използвайте пинсета. Залейте розмарина със зехтина и напълнете бутилката до горе. Затворете с капачка и съхранявайте на тъмно място в продължение на 10-12 дни. Можете да експериментирате и да добавите различни други билки и подправки, като риган, босилек или салвия. Сложете билки на Ваш вкус и се

насладете на прекрасния аромат на Вашия зехтин!

Поливайте салатите с него, намазвайте го на фокачи, току-що изпечен домашен хляб, сандвичи и много други...

P.S. Розмаринът, чиято лечебна сила е позната от Средновековието, помага при мускулна треска, ставен ревматизъм и навяхвания.

Archives:

Последни публикации

bottom of page