top of page

Готвенето вкъщи е забавно и ако хората преоткрият домашната кухня, ще прекарват повече време заедно и ще се хранят по-здравословно.

Фокача с маслини, сушени домати и мащерка

Фокача (итал. focaccia) - плосък хляб, изпечен в пещ или върху нагорещена каменна плоча. Хлебчето се намазва с чист зехтин, върху него се поставят домати, маслини, пресни ароматни подправки и т.н.

Фокачата придобива популярност не само в родината си, но и по света. Разбира се, всеки регион на Италия си има своята традиционна рецепта за фокача: генуезка, апулийска, алтамурска, сицилийска, неаполитанска и други.

Честно казано, никога не съм пробвала истинска италианска фокача, но след като аромата и вкуса на моята фокача, която не е печена нито в пещ, нито на каменна плоча, така ме плениха, не знам дори какво да мисля за ароматите и вкуса на истинската :). Доставете си това удоволствие и вие!

Ето и рецептата:

Необходими продукти:

  • 80-100 г маслини

  • 50 г домати сушени

  • 4 с. л. зехтин

  • 1 ч.л. сол хималайска

  • 1 сртък прясна мащерка

  • 1 пакетче жива мая

  • 450 г брашно

Време за приготвяне: 45-50 минути

Начин на приготвяне: Смесете брашното с маята в голям съд. Добавете солта. Направете в средата кладенче, добавете зехтина и, примерно, 250-300 мл вода. С пръсти разбъркайте зехтина с водата. Постепенно добавяйте отстрани брашно и замесете меко лепкаво тесто.

Преместете тестото на добре набрашнена повърхност и месете още 10 минути, за да стане еластично и гладко. Оформете топка и я поставете в намазнена тава или съд. Покрийте добре с кърпа или фолио и оставете да втаса на топло за около 30 минути, докато не удвои обема си.

Премесете отново тестото. Добавете парценча нарязани сушени домати и маслини. Сложете тестото в тарт (форма) на равен пласт, покрийте с намазана със зехтин хартия за печене и оставете да се надигне за още 10-15 минути.

Натиснете с пръсти тестото по цялата повърхност, като оставяте вдлъбнатини. Намажете с останалия зехтин. Печете до готовност 20 минути, или до златисто, в загрята на 220 С фурна. Поръсете с клонки мащерка и сервирайте фокачата топла. Бон апети!

http://www.gastronom.ru/recipe/group/2569/italyanskaya-kuhnya-hleb-fokachcha

Archives:

Последни публикации

bottom of page