top of page

Готвенето вкъщи е забавно и ако хората преоткрият домашната кухня, ще прекарват повече време заедно и ще се хранят по-здравословно.

Запечени картофи с броколи и пилешко

Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни и трябва задължително да присъстват в нашето седмично меню.

Броколите са един от най-богатите източници на фитоестрогени, които предотвратяват развитието на рак и сърдечно-съдови заболявания, намаляват лошия холестерол и повишават нивото на добрия. Тe имат свеж вкус и са много богати на протеини и витамини.

Днес ще зарадвам семейството си със запечени картофи с броколи и пилешко - прекрасна комбинация, която със сигурност ще се хареса на всички.

Необходими продукти за 2 порции:

  • 1 глава броколи (около 400 г)

  • 5-6 картофи, обелени и нарязани на надлъжни парчета

  • 3-4 скилиди чесън, нарязани на тънки филии

  • 2 пилешки бутчета (имах домашни)

  • 1-2 с.л. зехтин

  • сухи подправки - риган, салвия, чубрица, черен пипер и сол на вкус

  • няколко клонки прясна мащерка

Време за приготвяне: 50-60 минути

Начин на приготвяне: В касерола с малко зехтин задушете пилешкото месо до златисто. Междувременно бланширайте за кратко накъсаните цветчета броколи, след което веднага ги залейте със студена вода, за да спрете процеса на готвене. Изцедете с гевгир.

Прехвърлете пилешкото месо в подходяща тава за печене. Прибавете нарязаните картофи и бланшираните цветчета броколи. Добавете сухите подправките без солта (тя се слага на края).

Разбъркайте всички продукти, долейте с малко вода, покрийте с алуминиево фолио и печете на 180-200С около 50 минути. Времето за печене в случая е удължено заради домашното пилешко, което изисква повече време за приготвяне. От време на време поливайте месото и зеленчуците със соса от тавата.

Към края премахнете фолиото и допечете до образуване на златиста коричка на картофите. Извадете от фурната, прибавете скилидите чесън и прясната накълцана мащерка по желание.

Приятен апетит!

Повече информация за хранителната стойност и ползите от консумация на броколи и кълнове от броколи, можете да намерите в тази статия + здравословна рецепта -"Салата с кълнове от броколи, яйца и козе сирене."

Archives:

Последни публикации

bottom of page