top of page

Готвенето вкъщи е забавно и ако хората преоткрият домашната кухня, ще прекарват повече време заедно и ще се хранят по-здравословно.

Елда с кисело мляко, пшеничен зародиш, мед и орехи

Елдата ще направи чудеса с организма ви!

Богатата на белтъчини, елда е изключително подходящ продукт за активно спортуващите и за всички желаещи да притежават красива и стройна фигура.

Елдата има подмладяващо действие върху целия организъм, тъй като е богата е на флавоноиди, които драстично забавят процесите на стареене.

Обожавам елдата не само заради нейния приятен вкус, но и заради енергията, която ми дава. Съществуват много начини за включването й в менюто ни. Тези ценни зрънца прекрасно се комбинират както с плодове, така и със зеленчуци. На закуска можете да се насладите на вкусна каша с елда и сирене, за обяд да опитате дивеч с гарнитура от елда със зеленчуци, а за вечеря – да изполвате зрънцата й, като добавка към различни салати. Днес ще ви предложа една по-различна, но божествена комбинация – елда с кисело мляко, пшеничен зародиш, мед и орехи.

Елдата в комбинация с киселото мляко ще ви помогне да ускорите метаболизма и да се избавите от излишните килограми, в същото време да изчистите тялото си от токсини и други натрупвания. Тя нормализира стомашната микрофлора, значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт и процесите на храносмилане, както и регулира нивата на холестерола и кръвното налягане.

Ето и рецептата за любимата ми комбинация – Елда с кисело мляко, пшеничен зародиш, мед и орехи.

Време за приготвяне: 5 минути (и около два часа за накисване)

Необходими продукти за 2 порции:

  • 4 с.л. сурова елда (гречка)

  • кофичка обезмаслено кисело мляко

  • шепа орехови ядки

  • 2 с.л. натурален мед

  • 2 к.л пшеничен зародиш

Начин на приготвяне: За тази рецепта използвах светлокафява елда, но тези които не харесват леко натрапчивият й вкус, могат да я заменят със зелена. Зрънцата й се почистват и се измиват добре под течаща вода. За да премахнете горчивината, накиснете елдата в купичката с топла вода за около половин час. Изцедете добре през гевгир.

Този начин на приготвяне на елдата запазва целият спектър от лечебните й свойства, тъй като при термична обработка, тя би загубила част от хранителните вещества. Подгответе две средно големи чаши или купи за сервиране. На дъното им сипете ½ от киселото мляко, добавете пшеничния зародиш. Отгоре поставете добре изцедената елда. Поръсете с ореховите ядки, полейте обилно с мед и завършете отново с кисело мляко и орехи.

Покрийте с домакинско фолио и оставете на стайна температура за около два часа. Преди консумация разбъркайте всички съставки. Вкусно и полезно! Да ви е сладко!

За хранителните стойности на елдата, вижте тази статия.

Източници: Таблица за хранителна стойност и частичен превод от:http://www.iamcook.ru/products/buckwheat

Archives:

Последни публикации

bottom of page