top of page

Готвенето вкъщи е забавно и ако хората преоткрият домашната кухня, ще прекарват повече време заедно и ще се хранят по-здравословно.

Молдовски мекички със сирене

Семейните традиции трябва да се спазват. Откакто се помня, в нашата къща, всяка неделя се събуждахме от аромата на мекици, пирожки, банички и други тестени изкушения, които баба ни правеше.

Най-много ни радваха мекиците със сирене. През уикенда със сестричките ми обичахме да си поспиваме до по-късничко, обаче този аромат така те пленява, че не остава нищо друго, освен да рипнеш от леглото и да тичаш към кухнята, за да успееш да си вземеш една-две топли мекички...

Горката ни баба - не смогваше да ги пържи. Понякога ни гледаше учудено и трите, стоящи с втренчени и ненаситни погледи в тигана и чакащи да извади поредната гореща мекица. Директно от тигана, тези изкушения бързо се изпаряваха, една след друга... докато не се "пръснем".

Това бяха едни от най-прекрасните моменти с любимата ни бабушка, които дълго ще се помнят.

Разбира се, моите мекици никога няма да бъдат същите, като на баба, но се радвам, че поне успявам да запазя тази наша традиция.

Радвам се да споделя с вас рецептата за тези вкусни "Твърдишки" мекици.

Необходими продукти:

  • 300 г брашно

  • 1 яйчен жълтък

  • 250 г овче сирене

  • 1 яйце

  • 2-3 с.л. зехтин

  • 50-70 мл краве кисело мляко

  • 1 к. л. сол

  • 1 к .л. захар

  • 1 пакет жива мая

Време за приготвяне: 60 минути (+ време за втасване на тестото)

Начин на приготвяне: В малка купичка натрошете маята и залейте с малко хладка вода. Поръсете с малко захар. Оставете на топло да шупне.

Пресейте брашното. Добавете солта. С пръсти направете кладенче и изсипете предварително разбърканото яйце, киселото мляко и зехтина. Накрая добавете и шупналата мая. Бъркайте с дървена лъжица до хомогенизиране.

Омесете меко тесто, като отвреме навреме поръсвайте с брашно, ако тестото е лепкаво. Преместете в купа и покрийте с домакинска кърпа. Оставете на топла да удвои обема си.

Разделете на две части. Разточете двата листа на еднакви големи кръгове. Върху единия лист поставете от предварително подготвената плънка от натрошено сирене и яйчен жълтък. Похлупете плънката с друия лист.

С помощта на остър ръб на чиния, оформете Вашите мекички по желание: на триъгълници, правоъгълници и т.н.

Печете в силно нагорещено олио за по 1-2 минути от двете страни до зачервяване. Мекиците са готови! Да ви е сладко :)

А тези тук са със сирене и спанак :)

Archives:

Последни публикации

bottom of page